Pametne kuće

Koliko puta ste poželjeli, dok se vani spušta noć, da Vam se spuste rolete i upali svjetlo ili je počeo puhati jači vjetar pa da Vam se zatvore prozori ili kad ste upalili televizor da Vam se smanji jačina svjetla. Ostale kombinacije može odrediti samo Vaša mašta.

A moguće je još puno toga:

  • da se automatski regulira temperatura u Vašem životnom prostoru, bilo uključivanjem klima uređaja ili grijanja
  • da se automatski regulira izmjena zraka ventilacijom
  • da si unaprijed programirate rasvjetnu i zvučnu kulisu za gledanje TV-a, kućnog kina ili slušanje Vašeg audio uređaja
  • da se rolete ili žaluzine ili tenda automatski reguliraju prema intenzitetu sunčevog svjetla
  • da svime time možete upravljati telefonom ili mobitelom dok ste na putu kući

Ovo do sada nabrojano se odnosi na komfor ali izuzetno su važne i sigurnosne mogućnosti sustava. Sustav može objediniti protuprovalnu zaštitu, video nadzor i vatrodojavu. Može se programirati paljenje i gašenje rasvjete, spuštanje i dizanje roleta, paljenje i gašenje TV-a, simulirajući prisustvo ljudi u kući.

Može se preko Vašeg prijenosnog računala za vrijeme izbivanja iz kuće izvršiti uvid u sustav, izmijeniti postavke, dobiti izvješće o događanjima za vrijeme Vaše odsutnosti. Opremanje kuće ili stana sustavom pametne kuće je najlakše izvesti prilikom izvedbe nove električne instalacije. Za tu svrhu potrebno je izvesti ožičenje, odnosno polaganje električne instalacije sa pripadajućim kabelima za tu svrhu.

Kod postojećih električnih instalacija, moguće je ugrađivanje elemenata sustava pametne kuće na postojeću instalaciju ali sa ipak ograničenim mogućnostima u odnosu na mogućnosti koje kompletan sustav može ponuditi.

U budućnosti, kada kućanski aparati budu mogli pratiti svoje stanje, oni će komunicirati sa sustavom pametne kuće pa ćete znati da je u hladnjaku nestalo Vašeg omiljenog sladoleda, da u smočnici više nema sokova i mlijeka, da je robot usisivač pun prašine i slično. Sustav će pripremiti i poslati narudžbu Vašem najpovoljnijem opskrbljivaču ili poslati stanje kućanskih uređaja serviseru.